Hoe werkt een airconditioner?

De letterlijke betekenis van airconditioning is ‘het op de juiste temperatuur en zuiverheid houden van de lucht in een gesloten ruimte’. De installatie die we daarvoor gebruiken noemen we dus airconditioning. Deze installatie bestaat uit drie delen:

De binnenunit

De binnenunit blaast de gekoelde of verwarmde lucht de ruimte in. Deze lucht wordt aangezogen uit de ruimte zelf. Wanneer de airco wordt gebruikt om te koelen, onttrekt de binnenunit warme lucht aan de ruimte en zorgt ervoor dat er vervolgens koele lucht naar binnen wordt geblazen. De afkoeling van de lucht gebeurt door de warme lucht door een koude warmtewisselaar te blazen door middel van een ventilator.

De buitenunit

De buitenunit geeft overtollige warmte of kou af aan de buitenlucht en zorgt voor het transport van het koelmiddel (R32). Het koelmiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in de binnenunit de aangezogen lucht kan koelen.

De AFSTANDSBEDIENING

De binnenunit en de buitenunit werken samen om de temperatuur in de ruimte te controleren. Het systeem kan worden ingesteld door middel van de afstandsbediening die communiceert met de binnenunit.

Airconditioning

De werking van de binnenunit, de buitenunit en de afstandsbediening in detail

De binnenunit

Binnenunits zijn er in vele verschijningsvormen. Het meest bekende model is het wandmodel. Deze wordt hoog in de ruimte aan de wand gemonteerd. Er zijn ook modellen die op de vloer staan, aan het plafond hangen of ingebouwd zijn. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker en de mogelijkheden in de ruimte kan uit verschillende modellen gekozen worden.

De binnenunit zuigt lucht aan uit de ruimte, draagt warmte of kou uit de lucht over aan de warmtewisselaar en transporteert de warmte of kou via de koelleiding naar de buitenunit. Wanneer de airco ingesteld is om te koelen, wordt de verkregen koele lucht vervolgens via de uitblaasopening de ruimte ingeblazen. Wanneer de airconditioner ingesteld is om te verwarmen, wordt de verkregen warme lucht via de uitblaasopening de ruimte ingeblazen.

Daarnaast beschikt vrijwel elke airconditioner over een filtersysteem dat ervoor zorgt dat de gekoelde of verwarmde lucht die de ruimte ingeblazen wordt, ontdaan is van stof, vervuilende deeltjes en nare luchtjes. Tevens remt het filter de verspreiding van bacteriën en virussen! De deeltjes worden opgevangen en verzameld in een inwendig filter, die eenvoudig door de gebruiker zelf te reinigen is. Wanneer de airco ingesteld is om te koelen zal deze de ingeblazen lucht ook ontvochtigen. Het opgevangen vocht wordt via een condensleiding afgevoerd naar buiten.

De buitenunit

De buitenunit wordt vanzelfsprekend buiten gemonteerd. De afmeting van de buitenunit is afhankelijk van het vermogen, wat weer afhankelijk is van de afmetingen van de te koelen en te verwarmen ruimte. Hoe groter het gewenste vermogen van het systeem, hoe groter de buitenunit. De buitenunit kan op rubberen blokken op het dak, op het balkon of op de vloer worden geplaatst. Tevens kan de buitenunit tegen de muur worden geplaatst met een muurbeugel. Via koelleidingen wordt de buitenunit met de binnenunit verbonden. Deze koelleidingen zorgen voor het transport van het koelmiddel (R32) dat de warmte of kou transporteert. Het koelproces is omkeerbaar (inverter), waardoor de airco ook kan verwarmen. Daarom zijn airconditioners ook warmtepompen.

Wanneer de airco ingesteld is om te verwarmen, onttrekt de buitenunit warmte aan de buitenlucht. Zelfs wanneer de buitentemperatuur onder 0 is, kan de buitenunit nog steeds warmte onttrekken aan de buitenlucht. De verzamelde warmte wordt door de condensor teruggestuurd naar de binnenunit. In de buitenunit bevindt zich ook de compressor, de ‘motor’ van de airconditioner, die ervoor zorgt dat het koelmiddel door de gehele installatie stroomt.

De afstandsbediening

Om de airconditioner te bedienen maken we gebruik van een afstandsbediening die communiceert met de binnenunit. Met de afstandsbediening kan vanzelfsprekend de temperatuur worden ingesteld, maar ook zaken als de gewenste modus, het uitblaaspatroon, ventilatorsnelheid en de tijd. Daarnaast zijn tegenwoordig vrijwel alle airconditioners uitgerust met WiFi, zodat de airco te bedienen is via een tablet of smartphone. Dat geeft de mogelijkheid om de airco alvast aan te zetten voordat u thuis aankomt, of om de airconditioner te bedienen vanuit een andere ruimte dan waar de binnenunit hangt.

Typen airconditioners

Er zijn verschillende typen airco’s te verkrijgen. Zo zijn er de normale split-systemen met een binnenunit en een buitenunit, maar er zijn ook systemen met meerdere binnenunits die aan één buitenunit worden gekoppeld, een zogenaamd multisplit-systeem.

 

 

 

Split airconditioner


De eerste airconditioners bestonden uit één deel en waren alleen in staat om te koelen. Deze werden gemonteerd in het raamkozijn. Alle functies waren verenigd in dit ene apparaat. Door de verbetering van de techniek en uit esthetisch oogpunt werden de functies van elkaar gescheiden en ondergebracht in twee verschillende delen. De binnenunit en de buitenunit. die via een koelleiding met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt wordt een airco ook wel een ‘split-unit’ genoemd.

Multisplit airconditioner

Wanneer er een airconditioner in meerdere ruimtes geïnstalleerd dient te worden, kan er gekozen worden voor een multisplit-airco. Er wordt dan één buitenunit geplaatst waarop meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten. De binnenunits kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren en worden individueel bediend.

Heb je nog meer vragen over airconditioners?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen,

Wij helpen je graag verder.